Επίσκεψη του Προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εστέν στη Θεσσαλονίκη στις 19 Σεπτεμβρίου 1975
Επίσκεψη του Προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εστέν στη Θεσσαλονίκη
Η παρούσα chronique, που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος απεβίωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2020, αποτίει φόρο τιμής με μια σύντομη αναδρομή της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, το 1975.
Το ταξίδι του Προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εστέν στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια συμβολική στιγμή, ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως αρχηγού κράτους και την επάνοδο στη χώρα και στην εξουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά από μακρά περίοδο εξορίας στο Παρίσι, κατά την οποία οι δύο άνδρες είχαν γίνει φίλοι.
Κατά την ομιλία του στο Κυβερνείο, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, ιδού η Σαλονίκη … [και] η Ελλάδα των συνόρων. Εδώ αναδύθηκε η σκέψη του Αριστοτέλη και το όνειρο του Αλεξάνδρου. Αυτό το σταυροδρόμι, κατά την πάροδο των αιώνων, θα έλεγα και των χιλιετιών, υπήρξε θέατρο πολλών συγκρούσεων. Εδώ σφραγίστηκε η αδελφοσύνη των όπλων των δύο λαών μας και αναμείχθηκε το χυμένο αίμα των στρατιωτών μας.»
Στην πόλη, οι δύο άντρες επισκέφτηκαν το Ζέιτενλικ¹, στα βόρεια προάστια της πόλης, για να τιμήσουν τη μνήμη των 22.000 στρατιωτών του Μακεδονικού Μετώπου που ενταφιάστηκαν στη συμμαχική νεκρόπολη: 8.310 άνδρες του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος (Γάλλοι, Σενεγαλέζοι, Μαλγάσιοι, Ινδοκινέζοι και Βορειοαφρικανοί) μαζί με Βρετανούς, Ιταλούς, Σέρβους και Ρώσους συμπολεμιστές τους.
Η Στρατιά της Ανατολής, που αριθμούσε περί τους 400.000 άντρες υπό γαλλική διοίκηση, ενίσχυσε, από το 1915 έως το 1918, τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία της είναι συναρπαστική αλλά και εν πολλοίς άγνωστη. Η δράση της επέσπευσε την υπογραφή της Ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918 και η παρουσία της άφησε έντονο αποτύπωμα στην πόλη και την περιοχή, αισθητό ακόμα και σήμερα².
¹ Στην είσοδο του κοιμητηρίου Ζέιτενλικ, υπάρχει μικρό γαλλικό μουσείο αφιερωμένο στην πλούσια ιστορία της Στρατιάς της Ανατολής, ανοιχτό στο κοινό. Μπορείτε επίσης να βρείτε πολλές πληροφορίες στον ιστότοπο του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.
² Δείτε την Chronique du Jeudi «Η Θεσσαλονίκη και το γαλλικό αποτύπωμα του Μακεδονικού Μετώπου».