Ο στρατηγός Ντε Γκωλ στη Θεσσαλονίκη

΄΄Αποκλεισμένοι΄΄ μεν αλλά με την διαρκή επιθυμία να αναζητούμε τον πολιτισμό και να τον μοιραζόμαστε …
Το Γενικό Προξενείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζουν τη στήλη Chroniques du Jeudi (Ιστορικές Αναδρομές κάθε Πέμπτη) της ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ για να κάνουν ευρύτερα γνωστή τη Γαλλία του χθες, του σήμερα και του αύριο στη Βόρεια Ελλάδα – περιοχή δικαιοδοσίας του Προξενείου: Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, Ήπειρος, Θράκη, Θεσσαλία.
Μην διστάζετε να μοιράζεστε αυτό το πλούσιο υλικό με όσες και όσους αγαπούν την Ελλάδα και τη Γαλλία.
Θα τα λέμε κάθε Πέμπτη.
Sandrine MOUCHET
Γενική Πρόξενος, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

———-

Ο στρατηγός Ντε Γκωλ στη Θεσσαλονίκη

Το ξέρατε;
Ο Στρατηγός Ντε Γκωλ, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Μορίς Κουβ ντε Μιρβίλ, εγκαινίασε αυτοπροσώπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 19 Μαΐου 1963, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.
Το Ινστιτούτο εγκαθίσταται στους χώρους του «Λυσέ», ένα ίδρυμα γνωστό στους κατοίκους της πόλης, εφόσον η Mission laïque française επέλεξε τη Σαλονίκη για να ιδρύσει το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό.
Το κτίριο της Λεωφόρου Στρατού, που ξαναχτίστηκε μετά την πυρκαγιά του 1968, στεγάζει ακόμα, 114 χρόνια μετά, το Γαλλικό Σχολείο και Ινστιτούτο, καθώς και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας (από το 2011).
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, η αντιπροσωπεία του Στρατηγού Ντε Γκωλ, συνοδευόμενη από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, επισκέφθηκε επίσης τον γαλλικό τομέα του συμμαχικού κοιμητηρίου Ζέιτενλικ. Αυτός ο υψηλής σημασίας τόπος μνήμης του Μακεδονικού Μετώπου θα αποτελέσει το θέμα μιας από τις επόμενες Chroniques du Jeudi.