6 Μαρτίου – Εθνική Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

6 Μαρτίου – Εθνική Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Πρόληψη των διαφόρων μορφών παρενόχλησης: συγκεκριμένες δράσεις και ευαισθητοποίηση στο σχολείο

Το σχολείο μας τάσσεται ενεργά ενάντια σε όλες τις μορφές bullying – σωματικό, λεκτικό ή διαδικτυακό – ευαισθητοποιώντας μαθητές, οικογένειες και εκπαιδευτικούς. Αυτές οι δράσεις είναι απαραίτητες για να παρέχουμε στους μαθητές μας ένα ασφαλές και με σεβασμό περιβάλλον, που συμβάλλει στην ανάπτυξή τους.

Παρουσιάσεις με θέμα τη συναισθηματική και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το bullying στο σχολείο και στο διαδίκτυο 

Στις 19 Φεβρουαρίου, το σχολείο μας υποδέχτηκε ειδικούς για να συζητήσουν σημαντικά θέματα όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο σχολικός αλλά και ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Η κυρίες Σοφία Καραγιαννοπούλου και Ευαγγελία Φαρίνη-Βρεττάκου, παιδίατροι, και η κυρία Βασιλική Γκουντσίδου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του cyber bullying, συντόνισαν τις συζητήσεις με επαγγελματισμό και ευαισθησία. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, οι συμμετέχοντες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και πρακτικά εργαλεία για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών ζητημάτων.

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του εκφοβισμού: μια ευκαιρία για συλλογική ευαισθητοποίηση

Στις 6 Μαρτίου, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, τα σχολεία σε όλη τη χώρα αφιέρωσαν χρόνο σε δράσεις ευαισθητοποίησης. Από τις 4 έως τις 10 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες όπως συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εργαστήρια, με στόχο την καταπολέμηση της σχολικής βίας και της παρενόχλησης. Ζητήσαμε από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας  να συμμετάσχουν ενεργά, ενισχύοντας τη συλλογική μας δέσμευση. Ένα εξαιρετικό αλφαβητάρι για το σχολικό εκφοβισμό, που δημιούργησαν οι μαθητές επιπέδου Β1 της κυρίας Σοφίας Καρακώστα από το Γαλλικό Ινστιτούτο, μοιράστηκε σε όλες τις τάξεις, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα αυτό.

Άτομο αναφοράς – εκπαίδευση

Η κυρία Βασιλική Σιάκου, πιστοποιημένη στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, είναι η υπεύθυνη του Γαλλικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης για αυτά τα θέματα. Φέτος, θα παρακολουθήσει ένα νέο διαδικτυακό σεμινάριο πιστοποίησης για αυτό το θέμα που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.