Επέτειος της 11ης Νοεμβρίου

Η 11η Νοεμβρίου αναφέρεται στην ημέρα κατά την οποία υπεγράφη η ανακωχή από τους εκπροσώπους των Συμμάχων και των Γερμανών, στο ξέφωτο του Rethondes, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις μάχες του Α’Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918, στο μέτωπο της Δυτικής Ευρώπης.

Στη Γαλλία, το 2022 συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια του νόμου που καθιέρωσε την ημέρα μνήμης «της νίκης και της ειρήνης».

Η ημερομηνία της επετείου της ανακωχής που σηματοδότησε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου επιλέχθηκε το 1922, καθιστώντας την 11η Νοεμβρίου δημόσια αργία.

Επιπλέον, από το 2012, είναι επίσημα ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους για τη Γαλλία σε όλους τους πολέμους και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη των μαχητών του Μεγάλου Πολέμου, στα Συμμαχικά κοιμητήρια Zeintenlick της Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία της Γενικής Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κας Sandrine Mouchet.

Αντιπροσωπεία του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από μαθητές, καθηγητές και την διευθύντρια του σχολείου έδωσε το «παρών» καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των νεκρών και τραγουδώντας τη Μασσαλιώτιδα, τον γαλλικό εθνικό ύμνο, υπό τη διεύθυνση του κ. Gilles Gourdier.