Chroniques du Jeudi de LA FRANCE À THESSALONIQUE – N° 10

Σήμερα στο 10° Chronique du Jeudi de LA FRANCE À THESSALONIQUE θα ενημερωθείτε για το Βραβείο Choix Goncourt Ελλάδας (πρώτη διοργάνωση το 2019), ένα εμβληματικό γεγονός που διοργανώνουμε τελευταίως.

Αγαπητοί αναγνώστες των Chroniques σας ευχαριστούμε για τα  σχόλιά σας που μας αποστέλλετε από τον Νοέμβριο και σας ενημερώνουμε ότι, αρχής γενομένης από το σημερινό 10° Chronique, η έκδοσή τους θα συνεχιστεί ανά δεκαπενθήμερο.

Συνεπώς, επόμενη συνάντηση την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Sandrine MOUCHET
Γενική Πρόξενος, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

«Το Βραβείο Choix Goncourt της Ελλάδας» που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη

Όλοι γνωρίζουν το Goncourt, το πολυπόθητο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, που καθιερώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους αδελφούς-συγγραφείς Jules και Edmond de Goncourt για να βραβεύει, κάθε φθινόπωρο, ένα γαλλόφωνο μυθιστόρημα. Ο βραβευόμενος συγγραφέας και ο εκδότης του εξασφαλίζουν την επιτυχία του έργου και τις μεταφράσεις του στο εξωτερικό.
Γνωρίζατε όμως ότι το Goncourt διοργανώνεται και εκτός Γαλλίας, και στην Ελλάδα;
Η ιδέα γεννήθηκε στην Πολωνία, το 1998, όταν ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Κρακοβίας πρότεινε στην Ακαδημία Goncourt τη συγκρότηση κριτικής επιτροπής γαλλόφωνων πολωνών φοιτητών που θα επιλέγει τον νικητή μεταξύ των μυθιστορημάτων της βραχείας λίστας του Βραβείου Goncourt. Αυτά τα βραβεία Choix Goncourt έχουν πλέον καθιερωθεί και σε άλλες 20 χώρες.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Pierre Assouline, δημοσιογράφος, συγγραφέας και μέλος της Ακαδημίας Goncourt, πρότεινε την ιδέα της αντίστοιχης διοργάνωσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης κατά την επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2019. Το προσωπικό ενθουσιάστηκε, προχώρησε άμεσα στην υλοποίηση της ιδέας και ξεκίνησε τον ίδιο χρόνο την πρώτη διοργάνωση του Choix Goncourt της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και την Ακαδημία Goncourt.
Η 2η διοργάνωση ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2020, στο πλαίσιο της Διαδικτυακής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του Pierre Assouline, του Jean-Paul Dubois, νικητή της 1ης Διοργάνωσης του Choix Goncourt της Ελλάδας για το μυθιστόρημά του Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο και του Χρήστου Χρυσόπουλου, μυθιστοριογράφου και μεταφραστή.
Ο αριθμός των φοιτητών που συμμετέχουν στη δράση απέκτησε νέα δυναμική: περί τους εκατό φοιτητές-τριες, από δέκα πανεπιστήμια και πολλά τμήματα – όχι μόνο Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας – υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους, κινητοποιήθηκαν για τη συγκρότηση κριτικών επιτροπών (πέρυσι συμμετείχαν σαράντα φοιτητές-τριες από τέσσερα πανεπιστήμια). Έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται τις εντυπώσεις τους και την απόλαυση της ανάγνωσης σύγχρονων μυθιστορημάτων, συζητώντας για τα τέσσερα έργα του φετινού Goncourt: Les Impatientes της Djaïli Amadou Amal, L’Anomalie του Hervé Le Tellier, L’historiographie du royaume του Maël Renouard και Thésée, sa vie nouvelle του Camille de Toledo.
Η τελική ψηφοφορία που θα καθορίσει τον νικητή έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο Μάιο, κατά τη διάρκεια της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου – εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν – θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες και στο ευρύ κοινό να συναντηθούν με διάφορους συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Ακαδημίας Goncourt.

Μπορείτε να βρείτε τα Chroniques du jeudi στους ιστότοπούς μας: