2ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου μας που συμμετέχουν, στη διοργάνωση του 2ου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας!

Το 2019 ήταν έτος ορόσημο για τον θεσμό της Ακαδημίας Γκονκούρ επειδή γιόρτασε τα 100 χρόνια από τη βράβευση του Μαρσέλ Προυστ. Για το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης η χρονιά αυτή ήταν σημαντική επειδή επισφράγισε τη συνεργασία του με την Ακαδημία Γκονκούρ, η οποία αποδέχθηκε το αίτημα του Ινστιτούτου να ενταχθεί στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στα «Βραβεία Γκονκούρ του Εξωτερικού».

Το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ απονέμεται αποκλειστικά σε μυθιστόρημα του τρέχοντος έτος. Κατά τον Σεπτέμβριο, σταδιακά ανακοινώνονται βραχείες λίστες επιλεγμένων έργων – δεκαπέντε, οκτώ και, τελικά, τέσσερα έργα – και η απονομή του βραβείου πραγματοποιείται περί τις αρχές Νοεμβρίου. Εκτός από το κύριο λογοτεχνικό βραβείο που αναφέρθηκε, η Ακαδημία απονέμει και άλλες κατηγορίες βραβείων όπως το Γκονκούρ για μαθητές Λυκείου, το Γκονκούρ ποίησης, νουβέλας, βιογραφίας, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και συντονίζει τα βραβεία Γκονκούρ-Εξωτερικού.

Συγκεκριμένα στην πρώτη αυτή επίσημη διοργάνωση που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συντόνισε πέντε κριτικές επιτροπές φοιτητών των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και του Ε.Κ.Π.Α, του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Νομικής του Δημοκρίτειου παν. Θράκης και του Ελληνογαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Η απονομή επροκείτο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσία μελών της Ακαδημίας Γκονκούρ και άλλων συγγραφέων.

Οι πέντε κριτικές επιτροπές βασίστηκαν στην τελική επιλογή των τεσσάρων έργων που προκρίθηκαν από την Ακαδημία Γκονκούρ τον Νοέμβριο του 2019, τα μελέτησαν υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους –   Ευγενία Γραμματικοπούλου, ΑΠΘ, Dimitri Roboly, ΕΚΠΑ, Στέφανος Γραβάνης, ΔΠΘ, Μιχάλης Πολίτης, Ιόνιο Πανεπισρτήμιο, Céline Hubineau, Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης  – και απένειμαν διαδικτυακά στις 11 Ιουλίου, παρουσία του Didier Decoin, Προέδρου της Ακαδημίας Γκονκούρ και του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, επίτιμου προέδρου της 1ης διοργάνωσης το «Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας» 2020.

Η δεύτερη διοργάνωση δρομολογήθηκε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021. Εστάλη ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και το ενδιαφέρον και οι συμμετοχές από ποικιλία τμημάτων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία:

 • 10 πανεπιστήμια
 • 24 σχολές και
 • Περισσότεροι από 100 φοιτητές και φοιτήτριες

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν τα παρακάτω πανεπιστήμια και σχολές:

 • ΑΠΘ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
 • Δημοκρίτειο παν. Θράκης (Νομική Σχολή)
 • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Μεταπτυχιακό τμήμα “Δημιουργική Γραφή” και Μεταπτυχιακό τμήμα “Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας”)
 • ΕΚΠΑ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
 • Παν. Θεσσαλίας (Τμήματα: Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας)
 • Ιόνιο πανεπιστήμιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Μουσειολογίας)
 • Παν. Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)
 • Παν. Κρήτης (Πολυτεχνείο)
 • Παν. Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων)
 • ΠΑΜΑΚ

Επίτιμος πρόεδρος της δεύτερης διοργάνωσης έχει οριστεί ο συγγραφέας και μεταφραστής, Χρήστος Χρυσσόπουλος.

Η επίσημη έναρξη του 2ου λογοτεχνικού βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο της 17ης ΔΕΒΘ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 19:00-20:00 με τους:

→ Pierre ASSOULINE, δημοσιογράφο, συγγραφέα, βιογράφο & μέλος της Ακαδημίας Goncourt

→ Jean–Paul DUBOIS, συγγραφέα, βραβευμένο με το 1ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας για το μυθιστόρημά του Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο (εκδόσεις Δώμα)

→ Διαδικτυακά από τη Θεσσαλονίκη & την Αθήνα

Sandrine MOUCHET, Γενική Πρόξενο της Γαλλίας & Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης

Patrick COMOY, Σύμβουλο Συνεργασίας & Μορφωτικής Δράσης – Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας

Κατερίνα ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ Γαλλικής & Συγκριτικής Λογοτεχνίας – Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης

Χρήστο ΧΡΥΣΣΟΠΟΥΛΟ, Συγγραφέα, Μεταφραστή – Επίτιμο Πρόεδρο του 2ου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας

Η τελική απονομή θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2021.